Douane

stukje geschiedenis over douane 

In het jaar 1018 bouwde graaf Dirk III van Holland aan de brede Maasmond te Vlaardingen een sterkte om tol te heffen van voorbijvarende schepen. Maar nog eerder, in de Frankische tijd, werden er al tollen ingesteld waar in-, uit- en doorvoerbelasting moest worden betaald. Je zou dus kunnen denken dat het begrip douane al veel ouder is dan vier eeuwen. Maar in die tijd kon je eigenlijk nauwelijks spreken over Nederland en dus ook niet over een Nederlandse douane.
De meeste geschiedkundigen zijn het er over eens dat de geschiedenis van de Nederlandse douane teruggaat tot het jaar 1586. Dat was in de eerste decennia van de Tachtigjarige Oorlog, waarin de noordelijke Nederlanden het Spaanse juk afwierpen en hun zelfstandigheid bevochten. Er kwam hier toen een algemeen belastingsysteem tot stand, dat gelijkertijd een douanesysteem was. Het was in heel de Republiek de Verenigde Nederlanden van kracht en werd aangeduid met de verzamelnaam  en licenten". De marine werd belast met de uitvoering ervan.
Uit de opbrengsten van het douanesysteem werden onder meer de bescherming van visserij en koopvaardij gefinancierd. Een van de scheppers van het systeem was Johan van Oldenbarnevelt.
De konvooien en licenten waren rechten die betaald werden bij het laden en lossen van goederen. De dienst der konvooien en licenten, de douane van toen zeg maar, was het eerste korps Staatsambtenaren dat een ambtelijke hiërarchie kenden. Tot 1798 bleef de dienst onderdeel van de marine, toen werd het ondergebracht bij het ministerie van Financiën.
In 1810 lijfde Napoleon het koninkrijk Holland bij het Franse keizerrijk in. Daarmee werd het Franse douanestelsel hier ingevoerd, met ingrijpende gevolgen, vooral op het gebied van de organisatie. Na de bevrijding van de Franse overheersing werd het Franse douanestelsel weer aan de kant gezet, maar de organisatorische wijzigingen bleven grotendeels gehandhaafd. Ze zijn nog terug te vinden in de structuur van de huidige Douane. Ook de Franse term douane bleef in gebruik, zij het niet officieel. Pas in 1962, toen de " Algemene wet inzake de douane en accijnzen" tot stand kwam, werd het woord "Douane" ook in het wetboek de officiële bemanning.

Maak jouw eigen website met JouwWeb